Diş Hassasiyetine Ne İyi gelir? Diş Kamaşması Nasıl geçer?

Diş hassasiyeti, halk arasında bilinen diğer adıyla diş kamaşması hemen herkesin ömrünün bir döneminde yaşadığı hayat kalitesini düşüren bir durumdur. Diş hassasiyeti(diş kamaşması) hafif ya da çok şiddetli olabilir ve diş hassasiyetine sebep olabilecek bir çok durum mevcut.

Diş hassasiyeti (Diş kamaşması) neden olur?

Diş hassasiyeti (diş kamaşması) diş yüzeylerinde bulunan ve dişlerin sinirlerine doğru uzanan diş tübüllerinin çeşitli nedenlerden dolayı açılması sonucunda oluşur. Bu ufak kanalcıkların açılması sonucu diş sinirleri dış etkenlere karşı uyarılara açık halde gelir. Genellike soğuk hassasiyeti olarak oluşsa da sıcak hassasiyeti de oluşabilir.

Genellikle soğuk su ve içecekler, dondurma ile dayanılmaz şiddetli hallere gelebilir. Diş kamaşmasına sebep olan etkenler şunlardır:

diş hassasiyeti diş kamaşması

1. asitli gıdalar

Asitli gıdalar diş dokularında aşınmalara sebep olarak diş hassasiyetine (diş kamaşması) sebep olurlar. Kola, gazoz gibi asitli gıdaları fazla tüketen insanlarda diş hassasiyeti (diş kamaşması) olma ihtimali daha fazladır.

Bunun dışında turunçgiller gibi bazı meyveler de diş hassasiyeti (diş kamaşması) yapabilirler. Özellikle limon yüksek asidik içeriği sebebiyle diş hassasiyeti yapabilir. Peki limon tüketmemeli miyiz? Tabi ki tüketmeliyiz ama nasıl olacağından yazımın devamında bahsedeceğim.

2. Çürük, Kırık dişler

Çürük veya kırık dişler diş dokularındaki kayıp sebebiyle diş hassasiyetine (diş kamaşması) sebep olabilirler. Kırığın veya çürüğün boyutuna bağlı olarak hassasiyet çoğalır.

3. diş sıkma (Bruksizm)

Diş sıkma ya da diş gıcırdatma hastanın farkında olmayarak dişlerine aşırı kuvvet uyguladığı parafonksiyonel bir alışkanlıktır. Bu kuvvet sonucunda özellikle dişlerin dişetine yakın bölgelerinde mine dokusunda kırıklar veya çatlaklar oluşabilir. Bu çatlak veya kırıklar da diş hassasiyeti (diş kamaşması) sebep olabilirler.

Diş Sıkma (Bruksizm) İle İlgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Tıklayınız.

4. Dişeti Çekilmesi

Dişlerimizde oluşan dişeti çekilmesi kök dentininin açılmasına sebep olabilir. Bu kök dentininde daha fazla dentin tübülleri bulunur. Bu sebeple açığa çıkan kök dentini daha fazla diş hassasiyetine (diş kamaşması) neden olur.

5. Sert diş fırçalama

Farkında olmadan ya da bilinçli bir şekilde yapılan yanlış fırçalamalar dişlerinize tahmin edemeyeceğiniz şekilde zararlar verebilir. Sert diş fırçalamak ve sert fırça kullanmak dişlerinizin dişetine yakın bölgelerinde ufak aşınmalara sebep olabilir. Hatta siz gözünüzle ya da tırnağınızın ucunun takılmasıyla bu aşınmaları fark edebilirsiniz. Bu tarz aşınmalar sonucu genellikle daha koyu bir görüntü meydana çıkar. Çünkü aşınan mine dokusu beyaz iken alttaki dentin dokusu daha sarıdır. Bu renk değişimlerini hastalar daha sert fırçalayarak düzeltmeye çalışırlar ve oluşan aşınmalar daha da artar.

Ayrıca sert diş fırçası ve sert fırçalamak dişetlerinizin çekilmesine de sebep olarak diş hassasiyetine (diş kamaşması) sebebiyet verir.

6. diş beyazlatma ürünleri

Diş beyazlatma için kullanılan ürünlerin etki mekanizması, dişin tübüllerini açarak burayı dolduran renk verici maddeleri temizlemektir. Diş tübüllerinin temizlenmesi sonucu genellikle diş hassasiyeti (diş kamaşması) oluşur. Ancak bu hassasiyetler geçicidir ve 1-2 gün içerisinde diş tübüllerinin diş macunlarındaki iyonlarla tekrar dolmasıyla geçer.

Ancak diş beyazlatma ürünlerinin dikkatsizce kullanılması sonucu diş hassasiyetleri daha uzun sürebilir. Özellikle evde kullanılan beyazlatıcı ürünleri hastalarımız bilinçsizce kullanabiliyor.

Evde diş beyazlatma için kullanılan diğer bir üründe limon-karbonat karışımıdır. Limonun asidik özelliği, karbonatın partiküllü yapısını daha etkili olması için sert fırça ve sert fırçalamayla birleştiren hastalar dişlerinde ileri derecede diş aşınmasına sebep olabilirler.

7. dolgu, Kaplama Diş, Köprü restorasyonlar

Dolgu veya kaplama tarzı restorasyonlardan sonrası birkaç ay hassasiyet hissetmeniz normal. Ancak hayat kalitenizi düşürecek derecede geçmeyen hassasiyetler bir sorun olduğunun göstergesidir. Bu dolgunun bir yüzeyinde açıklık kalması veya dolgunun çok derin olması ve kanala gitmesi sebebiyle oluşabilir. Aynı şekilde kaplama dişte olan açıklıklar veya kaplama dişin kanala gitmesi sebebiyle oluşabilir. Dolgu sonrası hassasiyet için ya da kaplama diş soğuk sıcak diş hassasiyeti için hekiminize başvurmalısınız.

Diş hassasiyeti oluşmaması İçin ne yapmalıyız?

Diş hassasiyeti neden olur sorusunu cevapladık. Peki oluşmaması için neler yapabiliriz?

-Asitli gıdalardan uzak durun.

-Asitli meyveleri suyla beraber tüketin ya da tükettikten hemen sonra suyla çalkalayın. Asit diş yüzeyinde ne kadar uzun kalırsa o kadar etki eder. En çok asit bulunduran meyveler turunçgillerdir.

-Limonun suyunu suyla karıştırıp seyrelterek tüketin. Direk limonun kendisini tüketiyorsanız yine su ile beraber tüketin ve tükettikten sonra suyla çalkalayın. (

Limon tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamayın. Asit yüzünden aşınmaya başlayan mine dokuları fırçalamayla daha da aşınacaktır. Sadece suyla çalkalayın asiti uzaklaştırın. Diş dokularınıza tekrar remineralize olması için zaman tanıyın.

-Diş sıkıyorsanız gece plağı kullanın ya da masseter botoks yaptırın.

-Kırık, çürük dişleriniz varsa tedavi ettirin.

-Dişlerinizi sert fırçalamayın ve sert fırça kullanmayın. Orta sertlikte bir fırçayla hekiminizin önerdiği şekilde fırçalayın.

-Diş beyazlatma ürünlerini dikkatli kullanın.

Evde nasıl tedavi edebilirim? Diş hassasiyeti evde tedavisi? diş kamaşması nasıl geçer?

Diş hassasiyetini engellemenin en iyi yolu açılan tübülleri kapatmaktır. Peki bu tübülleri nasıl kapatırız? Diş kamaşması evde nasıl giderilir? Öncelikle diş hassasiyeti kendiliğinden geçebil

Dişlerinizde geçmeyen bir hassasiyetler başladıysa evde diş hassasiyeti tedavisi için yapabileceğiniz ilk şey, çeşitli markaların hassasiyet önleyici diş macunu jel kullanmaya başlamaktır. Bu macunları az suyla ve az köpürterek kullanmanız daha etkili olur.

Ayrıca hassasiyet hissettiğiniz bölgeye fındık tanesinden biraz küçük diş macunu sürerek parmaklarınızla masaj yapmanız da hassasiyetinizin geçmesini sağlayabilir.

Bunun dışında diş hassasiyeti için üretilen çeşitli hassasiyet giderici jeller bulunmaktadır. Geçmeyen diş hassasiyeti için diş hekiminize başvurunuz.

Hassasiyet önleyici diş macunu

Diş hassasiyeti için diş macunu seçiminiz hassasiyet giderici macunlar yönünde olmalıdır. Her marka diş macunun hassasiyet gidericisi mevcut. Sensodyne Hassasiyet & Diş eti bu konuda en başarılı ürünlerden birisi.

Diş eti Hassasiyeti

Diş eti hassasiyeti bambaşka bir doku. Diş eti hassasiyeti sağlıksız dişetine sahip bireylerde daha çok soğuk sıcağa bağlı değil de dokunmaya karşı bir hassasiyet olarak oluşur. Yemek yerken, elinizle hatta diliniz ile dokunduğunuzda ağrı hissedebilirsiniz.

Ayrıca dişetlerinde kırmızı bir görüntü(sağlıklı dişeti pembe renktedir. ve fırçalama-dokunma esnasında kanamalar oluşur. İleri boyutlarda dişetinde şişlik meydana gelir.

Herhangi bir sorunuz için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Örnek vakalarımız için bizi instagram adresimizden takip etmeyi unutmayın!
Hemen yazın
Merhaba size nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba,
Yardımcı olabileceğimiz bir konu var mı?