Zirkonyum Kaplama hakkında her şey

Zirkonyum kaplama dişlerin tamamen kesilerek çepeçevre zirkon altyapılı bir restorasyon ile kaplanmasıdır. Bu yazımda zirkonyum kaplama hakkında merak edilenlerden bahsedeceğim. Zirkonyum kaplama dişlere zarar verir mi? Zirkonyum kaplama fiyatları ne kadardır? Yapım aşamaları nasıldır? Neden tercih edilmelidir? Kimler yaptırabilir? Bakımı nasıl yapılmalıdır? Monolitik zirkonyum nedir?

1. Zirkonyum kaplama dişlere zarar verir mi?

zirkonyum kaplama laboratuvar yapım aşaması

Zirkonyum kaplama yapılması esnasında dişlerden kesim yapılması gerekmektedir. Eğer dişleriniz zaten kesikse ve metal destekli porselen altyapılar var ise zirkonyum kaplama için fazladan bir kesim gerekmez. Ancak dişleriniz kendi dişleriniz ise yani kesik değillerse bu durumda zirkon kaplamalar için kesim yapılması gerekir.

Bu kesim miktarı dişlerin her yüzeyinden 1-2mm arasındadır. Ben dişleriniz eğer zaten kesik durumdaysa zirkonyum kaplama yaptırmanızı önerebilirim ancak dişleriniz kesik olmadığı durumlarda biz daha çok Porselen Lamina’ları tercih ediyoruz. Ancak dişlerin çok çapraşık olduğu durumlarda zirkon kaplamalar endikedir.

Zirkonyum kaplama kanal tedavisi yapılan dişlere koruma amaçlı uygulanabilir. Kanal tedavisi görmüş dişler çok büyük dolgulara sahip oldukları için kırılma ihtimalleri yüksektir. Bu sebeple bu dişleri kaplamak dişlerin sağlamlığını artırıyor.

2. zirkonyum kaplama fiyatları ne kadar?

Zirkon materyali yurtdışından temin edildiği için ücretleri dövize bağlıdır. Zirkonyum kaplama fiyatları, hekimin işçiliği ve kullandığı materyallere göre değişmektedir. Ortalama fiyatlar için tıklayın.

3. yapım aşamaları nasıldır?

Zirkonyum kaplama için kliniğe başvuran bir hastamız ilk randevusunda ayrıntılı bir muayene yapıyoruz. Destek olacak dişlerin durumunu belirliyor ve ihtiyaç varsa gerekli tedavileri yapıyoruz. Sonrasında aynı seans ya da başka bir seans dişlerin kesimi yapıyoruz, ayrıntılı bir ölçü alıp, hastamızla beraber renk seçimi yapıyoruz. Bu sırada hastanın kesik dişlerle gezmemesi için ve hassasiyetler oluşmaması için teknisyenimiz aynı gün içerisinde geçici dişleri hazırlıyor.

Kaplamalarınızın önce altyapıları hazırlanır. Altyapılar, dijital sisteme aktarılan ölçüler ve dijital tasarlama sonrası seçilen bloklardan 3 boyutlu kazıyıcılarda kazınır. Kazınan altyapılar model üzerinde uyumlanır ve üst yapı porselenleri seçilen renge göre teknisyen tarafından altyapı üzerine uygulanır. Burada teknisyenin tabakala yöntemini seçmesi doğal ve estetik bir sonuç açısından önemlidir. Tabakalanan porselenler uygun ısıda fırınlanır ve gerekli parlatma işlemlerinden sonra hekime gönderilir.

Sonraki randevuda hastamızın dişleri hazır olarak geliyor ve gerekli kontroller yapıldıktan sonra yapıştırıyoruz. Bazı durumlarda ek bir prova seansına daha ihtiyaç duyuyoruz ve ek bir randevu daha oluşturuyoruz. Zirkonyum kaplama tedavisi ortalama 10 ila 15 gün arasında tamamlanır.

4. Zirkonyum kaplama neden tercih edilmelidir?

Diş hekimliğinde geçmişte uygulanan kaplamalarda altyapı metal üst yapı porselendi. Porselen çok estetik bir materyaldir. Ancak estetik olmasına rağmen ışık geçirgenliği sebebiyle altyapıdaki metalin rengini yansıtır. Bu yüzden metal destekli porselenler estetik görüntüden çok uzaktırlar.

zirkonyum kaplama tedavisi

Yeni dönem diş hekimliğinde altyapı materyali olarak metal kullanmaktan ziyade zirkon materyali tercih edilmekte. Zirkonyum porselenler sağlamlık konusunda metale yakın ve beyaz renklidirler. Beyaz renkli olmaları üzerlerine uygulanan porselenin estetik özelliklerini daha iyi yansıtmasını sağlar. Bu yüzden güncel diş hekimliğinde özellikle ön estetik bölgelerde zirkon kaplamalar tercih edilmektedir.

Ayrıca metal porselenlere göre en büyük avantajlarından birisi de zirkonyumun metal gibi dişeti altından siyah görüntü yapmaması ve dişlerini siyah renge boyamamasıdır. Metal porselen kaplamaların dişeti kenarlarında oluşturduğu siyah renklenmeler estetik açıdan kötü bir görüntüye neden olur.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar zirkonyum materyalinin doku uyumluluğunun çok yüksek olduğunu gösteriyor. Özellikle implantüstü restorasyonlarda kullanıldığı zaman kemik kaybını azalttığı ve dişeti dokularıyla daha uyumlu olduğu görülmüştür. Doğal dişlerde kaplama ya da köprü olarak kullanıldığı zaman ise dişeti dokularında daha az enflamasyona(ödem, hiperemi) sebep olduğu görülmüştür.

5. Zirkonyum kaplamaları kimler yaptırabilir?

Kaplama işlemi cerrahi bir işlem değildir. Bu yüzden sistemik hastalıklara sahip olan insanlar bile zirkonyum kaplama yaptırabilirler. Ancak zirkonyum kaplama kullanılamadığı bazı durumlar vardır.

Öncelikle zirkon kaplamalar metal destekli porselen kaplamalar kadar sağlam değil. Bu yüzden alttaki destek dişlerin az olduğu uzun köprülerde kullanılamaz. Yani 2 kesik diş arası mesafe 2 dişi aşıyorsa zirkonyum kaplama yerine metal destekli porselenleri tercih ediyoruz.

Bunun dışında eğer köprü olarak uygulanacak ise, yine sağlamlığının daha az olması sebebiyle, aşırı derecede bruksizm (diş sıkma) olan hastalarda da tercihimiz metal destekli porselenler yönünde. Ancak tekli kaplamalar için durum iki restorasyon için de aynı. Esasında diş sıkma, diş hekimliğinde uygulanan bütün restorasyonlar için bir engeldir (implant, lamina, dolgu, kaplama, köprü vs.). Diş sıkma probleminiz var ise yaptırdığınız restorasyonlarla beraber diş sıkmanızın da tedavisini diş hekiminize yaptırmalısınız.

6. bakımı nasıl yapılmalıdır?

Kapmalarınız yapıldıktan sonra yapmanız gereken şeyler rutin diş bakımlarınızdır. Dişlerinizi günde 2 defa 2 dakika orta sertlikte bir diş fırçasıyla fırçalamak, dişipi kullanmak ve ağız suyuyla çalkalama yapmak protezlerinizin daha uzun süre hizmet etmesini sağlar. Ayrıca dişeti çekilmesini önler ve dişeti/kemik dokularınızda kayıp olmamasını sağlar.

Eğer protezleriniz köprü şeklinde yapıldıysa ise dişleriniz birleşik olduğu için dişlerinizin arasına diş ipi girmeyecektir. Bu durumda köprünün gövdesinin alt kısmını temizlemeniz gerekecektir. Bunun için super-floss adı verilen özel dişipleri var. Bu diş ipleriyle protezlerinizin altlarını temizlemek hem ağız kokusunu önleyecektir hem de dişeti iltihabı olmasını engelleyecektir.

7. Monolitik zirkonyum nedir?

Monolitik zirkonyum restorasyonun tamamının zirkonyum olarak kullanılmasıdır. Normalde zirkonyumu altyapı materyali olarak kullanırız ve üzerine porselen yığarız. Ancak özellikle dijital diş hekimliğinin gelişmesiyle ve cad-cam teknolojisini kullanılmasıyla beraber monolitik zirkonyumlar fazla kullanılmaya başlandı. Belirli avantajlarla beraber dezavantajları da mevcut.

Avantajları:

  1. Kırılma dirençleri yüksektir. Bu yüzden chipping tarzı kırılmalarla karşılaşmayız. (Uç kısımlardaki porselen atmaları)
  2. Yapımı kolaydır ve teknisyen hassasiyetine gerek yoktur.
  3. Tek seans diş hekimliğine uygundur. (yani ölçü alınır alınmaz 1-2 saat içerisinde hazırlanıp ağıza takılır.)

dezvantajları:

  1. Estetik özellikleri düşüktür.
  2. Sert materyallerdir. Ağız içerisinde uyumlaması zordur
  3. Aşınma dirençleri doğal dişlere göre çok düşüktür. Bu sebeple doğal dentisyonda dişlerde aşınmalara sebep olur ve uzun dönemde eklem problemlerine sebep olurlar.

Monolitik zirkonyumlar avantajları olsa da dezavantajları fazla olan bir malzemedir. Özellikle karşıt dişlerde aşınmaya sebep olmaları ve uzun dönemde eklem problemlerine sebep olmaları yüzünden monolitik zirkonyumlar çok dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.

Hemen yazın
Merhaba size nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba,
Yardımcı olabileceğimiz bir konu var mı?