Pembe estetik | gummy smile tedavisi

Pembe estetik ve gummy smile tedavisi estetik diş hekimliğinde son dönemlerde çok önem kazanmıştır. Gülüş, kişinin yüz çeşitli oranlarda kasılmasıyla dudağın belli bir şekilde alması ve diş ve dişetlerinin görünmesidir. Yani gülüş diş, dişetleri ve dudakların birbiriyle olan uyumudur. Dişler gülüşün beyaz estetik kısmına girerken, dudak ve dişetleri gülüşün pembe estetik kısmına girmektedir.

Dişlere yapılan müdaheleler sonucu üst düzey bir diş estetiği sağlasak bile pembe estetik yetersiz olduğu zaman gülüş yeteri kadar çarpıcı olamaz.

Bu yazımda sizlere pembe estetiğin yetersiz olduğu durumlardan bahsedeceğim. Ayrıca bu durumların nasıl tedavi edildiğini ayrıntısıyla paylaşacağım.

1. Pembe estetik ve Gummy Smile (Dişeti gülümsemesi)

pembe estetik gummy smile tedavisi

Pembe estetik dişetlerinin gülüş sırasında fazla görünümüne bağlı olarak bozulur. Gummy smile bir kaç nedenden dolayı oluşur ve buna bağlı olarak tedavisi farklıdır. Gülme sırasında dudağın fazla yukarı kalkması ile ya da dişetlerinin dişlerin üzerini fazladan kapsamasıyla gummy smile oluşur.

Gummy smile tedavisini gummy smile a neden olan durum neyse ona bağlı olarak yapıyoruz. Bazı durumlarda kombine tedaviler uygulamak gerekebiliyor. Gummy smile 3 nedene bağlı oluşur.

  1. Uzamış dişetlerine bağlı Gummy Smile
  2. Hiperaktif dudağa bağlı Gummy Smile
  3. İskeletsel gelişime bağlı Gummy Smile
  4. Uzamış Dişetlerine Bağlı Gummy Smile

Gummy smile ın oluşumunun dişetlerine bağlı olması durumunda dişetlerine yapılan müdahalelerle pembe estetik düzeltilir. Peki bu müdaheleler nasıl yapılıyor?

Eğer dişeti uzunluğunuz çok fazla değil ise ve kemik seviyeniz buna uygunsa sadece dişetlerinizi keserek tedavisini yapıyoruz. Eğer dişetleriniz çok uzun ise ya da kemik seviyeniz buna müsade etmiyorsa dişetlerinizle beraber kemik dokunuzda da biraz düzenleme yapılması gerekir. Bu işleme gingivoplasti işlemi adı veriyoruz.

Gingivoplastide dişeti ile sınırlı müdahelelerde iyileşme süresi 2-3 gün iken kemiğe müdahele edildiği durumlarda 1 hafta 10 günlük bir iyileşme süresi var.

Eğer dişetleri ve diş boyutları normal ve buna bağlı olarak hala gummy smile mevcut ise dudak hiperaktivitesini sınırlamak için Botoks uygulaması yapıyoruz. Bazı durumlar dişetleri ve dişlerin fazla görünümü iskelet çene gelişimine bağlı da oluşabiliyor. Bu tarz durumlarda tedavi seçeneğimiz ise ortodontik tedavi ya da ortognatik çene cerrahileri oluyor.

Dijital Gingivoplasti

Dijital diş hekimliğinin her alanında olduğu gibi pembe estetik alanında da uygulanmaya başlandı. Sonrasında alınan tomografi ve ölçüler üzerinde planlamalar yapıyoruz. Sonra buna özel plaklar hazırlayarak bu plaklar üzerinden doku kesimlerinizi yapabiliyoruz. Dijital uygulamanın faydası, dişin mine-sement sınırını tomografide görmek ve buna göre bir planlama yapmak. Sonrasında bu planlama sonucunda dişetini tam olarak nereye kadar kesmemiz gerektiğini önceden belirlemiş oluyoruz ve işi şansa bırakmıyoruz.

2. Pembe Estetik ve dişeti depigmentasyonu

Pembe estetik dişetlerinin fazla pigmentasyonuyla da bozulur. Genetik olarak siyahi ırkta fazla olmakla beraber esmer insanlarda daha fazla görülür. Ancak sonradan aşırı sigara içimine bağlı da oluşuyor. Bu tarz durumlarda epitel dokuda depigmentasyon işlemi yaparız. Bu işlemde lazer ya da frezler kullanılarak pigmente olmuş epitel tabakası mekanik olarak uzaklaştırıyoruz. Sonrasında dokunun kendi kendini yenilemesini bekliyoruz.

3. dişeti hastalıgı (gingivitis periodontitis)

Pembe estetik dişeti hastalığı durumlarında bozuluyor. Sağlıklı dişetlerinin rengi açık pembedir ve tam olarak dişin mine seviyesinin bitim noktasındadır. Dişeti hastalığı bulunan hastalarda dişetinin rengi kırmızı hatta mor bir renk alır. Bu sağlıksız dişetinin en basit göstergelerinden biridir. Genelde bu duruma dişetlerinde şişlik, ödem eşlik eder. Sağlıksız dişetleri pembe estetik in bozulmasına sebep olur.

Bu tarz dişetine sahip olan hastalar dişeti kanamaları yaşarlar. Fırçalarken hatta herhangi bir gıdayı ısırırken bile dişetlerinde kanama oluşur. Ayrıca çoğu zaman ağız kokusu tabloya eşlik eder ve bazı durumlarda ağızda metalik bir tat olur. Bu tabloya gingivitis diyoruz.

Gingivitisin oluşmasında en önemli etken yetersiz ağız hijyenidir. Yetersiz ağız hijyenine bağlı olarak, dişlerin dişetleriyle komşu olduğu bölgelerde biriken plak ve diş taşları, dokuda yabancı madde reaksiyonuna bağlı enflamasyon oluştururlar.

Gingivitisi tedavisi basittir. Detaylı bir diştaşı temizliği işleminden sonra hasta ağız hijyenini düzenli bir şekilde sağlarsa gingivitis tablosu 1 hafta-10 gün içerisinde normale döner.

Gingivitis dişetlerini içeren kemik dokularının henüz etkilenmediği bir hastalıktır. Ancak tedavi edilmediği taktirde enflamasyon, dişin periodontal dokularına ve kemik dokulara zarar veren periodontitis hastalığına dönüşür. Ayrıca periodontitisin yetersiz ağız hijyenine bağlı olduğu gibi genetik aktarımla da oluştuğu durumlar vardır.

Periodontitisin tedavisi oluşan dişeti ceplerinin küretaj işlemiyle temizlenmesi ve ceplerin elimine edilmesiyle yapılıyor.

Hemen yazın
Merhaba size nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba,
Yardımcı olabileceğimiz bir konu var mı?