İmplant Tedavisi İle İlgili Bilinmesi gerekenler

implant tedavisi implantın konumlanması

İmplant tedavisi kaydilen dişlerin çene kemiğinde restorasyonu için kullanılan en sağlıklı yöntemdir. Bu yazımda sizleri implant tedavisinde kullanılan yöntemler, tedavi sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken şeyler hakkında bilgilendireceğim. Ayrıca implant tedavisinde kullanılan yeni tekniklerden bahsedeceğim. Bu yöntemler yakınen takip ettiğim Avrupa ekolünde güncel olarak uygulanan sistemler (ki bunlar implantınızın kullanım ömrünü ciddi oranda artıracak etkenler!).

İmplant Tedavisi için Hangi Marka İmplant Tercih Etmeliyim? isimli yazıma göz atmayı unutmayın…

hangi durumlarda İmplant Tedavisi tercih etmeliyiz? köprü bir opsiyon mudur?

Öncelikle diş kaybınız var ve seçenek olarak diş hekiminiz size implant önerdi. Ancak genelde köprü 2. seçenek olarak sunuyoruz. Eğer kemiğiniz uygun değilse, yan dişleriniz zaten kesikse(yani daha önceden o dişlerinizde kaplama varsa) ya da yan dişleriniz çok çürükse ve dişlerin ömrünü artırmak için kaplanması önerildiyse köprü yapılması daha uygun.

Bizim genelde ilk tercihimiz implant oluyor. Komşu dişlerin kesmek bizim için istenmediğimiz bir durum çünkü her zaman doğal diş yapısını korumayı tercih ederiz. İmplant-köprü kararı verirken hastanın yaşı, sistemik hastalıkları, ağız hijyenine, sigara içip-içmemesi vs. bir çok faktörü kontrol ediyoruz. Buna göre bazı durumlarda köprü hasta için daha avantajlı olabiliyor. Köprü yapılan dişlerde ileride kesilen dişlerin çürümesi ya da köprünün koku yapması (eğer köprü iyi yapılırsa!) gibi bir durum söz konusu değil. Köprünün altına/yanına yemek sıkışması gibi problemler de implantların üzerine yapılan dişler için de geçerlidir.

Bu konuda maalesef hastalar yanlış bilgilendiriliyor. Dediğim gibi ilk tercihimiz implant. Ancak köprü de gerekli durumlarda iyi bir alternatif. Başarılı olmayacak implant tedavilerini zorlamak hastalarımızı hem maddi hem manevi gereksiz sıkıntıya sokar. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Peki her diş hekimi İmplant tedavisi uygulayabilir mi?

Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Diş hekimliğinde sadece implant değil bütün tedaviler komplikedir. Bir Diş Hekiminin bu tedavileri uygulayabilmesi için bu konuda yeterli eğitimi almış olması ve bunu uygulamaya geçirebilmesi önemlidir. Sadece eğitim bizim mesleğimizde yeterli olmuyor uygulama da çok önemli.

implant tedavisi temsili

Bunun dışında Diş Hekimliği çok hızlı gelişen bir sektör. Diş Hekimlerinin yeni tedavi tekniklerini takip etmeleri, kendilerini geliştirmeleri şart. İmplant tedavisinin 20 yıl öncesine varan uygulamaları mevcut. Yapılan vakaların takipleri ve yeni araştırmalar sonucu ile her gün yeni tedavi teknikleri gelişiyor. Güncel tedavilerin başarı oranları ve implant ömürleri daha uzun oluyor. Bu yüzden güncel tedavileri takip eden Diş Hekimleri her zaman daha iyi tedaviler uygular.

Bu yüzden hem cerrahi hem protetik aşamalara hakim, güncel tedavileri takip eden bir diş hekimini tercih etmelisiniz.

İmplant tedavisi ağrılı bir süreç midir?

İmplant tedavisi çene kemiğinin delinip içine vida gibi bir yapının vidalanması gibi düşünüldüğünde korkutucu geliyor olabilir. Ancak kemiğin delinmesi işlemi özel frezlerle yapıldığı için çok kolaydır (2 dakika gibi bir süre içinde tamamlanır bu delme işlemi). Ayrıca yerleştirilen vida milimetrik çaplarla ölçülen ufakcık bir vidadır.

İmplant tedavisi sırasında diş hekimliğininde kullanılan en basit anestezi türü olan lokal infiltratif anestezi tekniği kullanıyoruz. Bu anestezi türü genelde bazı dişlerde dolgu yapmak için bile yeterli olmaz. Basitliğini böyle düşünebilirsiniz. Anestezi altında uygulamada hiç acı hissetmezsiniz.

Operasyon sonrasında ilk 1-2 gün operasyon alanında minör ağrı ve şişlik olma ihtimali var. Bu ağrı ve şişliğin miktarı kişinin bünyesine göre değişir. Rutin ağrı kesicilerle bu post-op ağrı kolaylıkla geçer.

İmplant tedavisi ne kadar sürer?

dental implant tedavisi sökülmüş implant

İmplant tedavisi uygulaması yaklaşık 15-20dk’lık bir işlemdir. Uygulandıktan sonra kemiğe olan sıkışma miktarına göre en az 3 ay en fazla 6 ay süresince iyileşmesi için bekliyoruz. Bazı durumlarda implant tedavisi uygulandığı seans veya birkaç gün içinde geçici bir üst yapı yapılabiliyor. Buna immediat yükleme deniyor. Bu uygulama ön dişler için tercih ediliyor (estetik bölge) ve implantın kemiğe iyi sıkışmış olması gerekiyor.

Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için benimle iletişime geçin.

İmplant Tedavilerinde uygulanan farklı ve güncel teknikler

dikişsiz implant uygulamasında rehber plak

Bu kısımda implant tedavisinde uygulanan farklı ve güncel teknikler hakkında bilgi vereceğim .Bence bu kısım implant tedavisi için en önemli kısım. Çünkü implant tedavisi artık her yerde yapılıyor ancak farklılık güncel teknikleri uygulama kısmında değişiyor. Klinik şartlara göre farklı uygulamalar mevcut. Aşağıda anlatacağım teknikler farklı uygulamalar olsa da bile birbirlerinden bağımsız uygulamalardır. Bu tekniklerden birini seçeriz ve onu uygularız diye bir durum yok. Mesela implantlarınızı dikişsiz bir şekilde sıfır kemik kaybı konseptine göre immediat olarak uygulayabiliyoruz.


Bu teknikleri sadece bilgi vermek amacıyla kısaca anlatacağım. Başka yazılarımda daha ayrıntılı bir şekilde değineceğim.

1. Dikişsiz İmplant Tedavisi (Rehberli Cerrahi)

dikişsiz implant uygulaması için plağın tüm görüntüsü

Günümüzde git gide popüler hale gelen ve Avrupa’da yavaş yavaş rutin haline gelen bir uygulamadır. Dikişsiz cerrahi rehber plak ile ya da rehber plak olmadan yapılabilir. Ancak dikişsiz cerrahi rehberli cerrahi ile beraber yapılmadığı zaman ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Normalde implant tedavisi uygularken dişetini sıyırıp kemiği görerek çalışırız. Bu şekilde implantı nereye konumlandıracağımızı biliriz. Çünkü dişeti kalınlığı eşit değildir ve bunu kaldırmadan alttaki kemiği göremeyiz. Rehber plaklar daha önceden alınan tomografi ile yapılır ve implant uygulaması öncesinde biz implantları belirli yazılımlarda bilgisayar üzerinde yerleştiririz. Bu sayede dişetini sıyırıp kemiği görmemize gerek kalmaz çünkü biz zaten implantı konumuna rehber plak ile göndeririz. Bu şekilde yapılan dikişli cerrahiler komplikasyona sebep olmaz. Sağdaki resimdeki hastaya özel hazırlanmış rehber plak görünüyor. Dikişsiz implant cerrahilerinde bu plaklar kullanılmalı.

Dikişsiz İmplant Tedavisi ve avantajlarını bu yazımızda sizlerle ayrıntısıyla paylaştık.

2. İmmediat İmplant tedavisi (Dişin çekimiyle aynı seansta yapılan İmplant Tedavisi)

İmplant tedavisinde geleneksel yöntemlerde dişin çekilmesi ve sonrasında iyileşme bekleriz. İyileşme kemiğin tamamen çekilen dişin boşluğunu doldurması ile tamamlanır ve yaklaşık 5-6 ay sürer. Ancak bazı durumlarda diş çekilir çekilmez implant yerleştiririz. Burada önemli olan kısım diş çekildikten sonra implantı sabitleyebileceğimiz kadar kemik bulunup bulunmamasıdır. Eğer implant sabitlenecek kadar kemik bulunursa immediat implant tedavisi yapılır. Hatta implant yeterli sıkışmayı sağlarsa implantın üzerine aynı seans geçici diş bile yapıyoruz. Bu tedaviye de immediat yükleme diyoruz. Ancak bu sadece ön estetik bölgelerde uygulanır ve dişinizi çiğnemede kesinlikle kullanmamanız gerekir. Çiğnemenin maksimum olduğu arka bölgelerde yapılan geçici erken yüklemeler implantın başarısızlığına sebep olur.

İmmediat implant tedavisinin bir çok avantajı var. İmmediat İmplant Tedavisi ve İmmediat Yükleme hakkında ayrıntısıyla bahsettik. Dilerseniz bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

3. Sıfır Kemik Kaybı Konsepti

İmplant tedavisinde sıfır kemik kaybı konsepti son dönemlerde çok popüler hale geldi. Sebebi bu uygulamanın basit olması ve implant ömrünü ciddi oranda artırması. Sıfır kemik kaybı konsepti implantların belli bir biyolojik aralığa uygun şekilde yerleştirilmesi ve (mümkünse) tek seansta implant üstü parçanın (kron değil) takılması esasına dayanır. İmplantlar yerleştirildikten 1-2 yıl içerisinde implant çevresinde oluşan 1mm’lik kemik kaybı normal kabul ediyoruz. Ancak bu konsepte uygun şekilde uygulanan implant tedavilerinde hiç kemik kaybı oluşmuyor. Bu da implantın daha uzun yıllar hizmet vermesini sağlıyor. Üstelik kemik grefti ya da dişeti greftine gerek kalmadan.

4. All on Four tedavisi

implant all on four uygulanmış çene

İmplant tedavisinde All on Four tekniği üst ve alt çene arka bölgelerde kemik yetersizliği olan hastalara uygulanan bir yöntem. Genelde yaşla beraber oluşan kemik erimesi başlangıçta arka bölgelerde oluşur. Üst çenede sinüslerimiz sarkar ve kemik yüksekliğini azaltır, alt çene arka bölgelerde ise ilk olarak kemik incelmesi başlar. All on Four tedavisi arka bölgelerdeki 2 implantı açılandırarak toplam 4 implant üzerinde bir tam çene protezin yüklenmesidir. Arka bölgelerdeki kemik azlığından dolayı 2 implantı öne doğru açılandırarak tamamen ön çene kemiklerinden destek alınır. Bu açıları nizami ayarlamak için yine rehber plaklardan destek alınması faydalıdır.

İmplant tedavisi hakkında sık sorulan sorular

1. Lazerli İmplant Tedavisi nedir?

Lazerli implant tedavisi diye bir uygulama yoktur. Lazerin diş hekimliğinde bir çok kullanım alanı vardır ancak implant uygulamasında kullanılmıyor. Lazer genelde yapılan kesilerde kanama olmaması için kullanılır ancak implant cerrahisinde hızlı doku kapanması için kanamaya ihtiyacımız vardır. Yani lazerli implant tedavisi diye bir uygulama yoktur.

Ancak lazer düşük dozlarda iyileşme hızlandırması nedeniyle implant uygulaması sonrasında bölgeye uygulanarak implantın kemikle kaynaşmasını hızlandırdığını gösteren bazı araştırmalar vardır. Ancak kesinleşmiş bir durum değil ve rutinde kullanımı yoktur.

2. İmplant hangi hastalara uygulanamaz?

Kontrolsüz diabet, kemik erimesi için bifosfanat içeren ilaç kullanan hastalara uygulanamaz. Ağız hijyeni yeterli olmayan hastalarda ağız hijyeni optimum seviyeye getirilmeden yapılmamalı. Kan pıhtılaşmasını engelleyen ilaç kullanan hastalarda ancak bu ilacın doktor kontrolünde kesilmesiyle uygulanır. Kemik seviyesinin uygun olmaması durumlarında uygulanamaz.

3. Vücudumun İmplantı kabul etmemesi gibi bir durum söz konusu mu?

İmplantlar grade 4 ya da grade 5 titanyumdan üretiliyor. Titanyum vücudumuz için uyumlu ve reaksiyon vermeyen bir materyal. Vücudunuzun implantı kabul etmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Ancak kemik kalitesi, ağız hijyeni, sigara, diabet gibi durumlar implant tedavisinin başarısız sonuçlanmasına sebep olur.

4. İmplantların ömrü ne kadar?

İmplantlara belli bir ömür biçmez imkansız. Kişinin kemik yapısı, ağız hijyeni, genel sağlık durumu, çiğneme kuvvetleri gibi bir çok faktöre bağlıdır. Her şey ideal olduğu zaman implant ömür boyu hizmet veriyor.

5. İmplant Tedavisi çocuklara uygulanır mı?

İmplant tedavisi çene yüz gelişimini tamamlamış bireylere uygulanmalıdır. Aksi halde büyüme gelişimi olumsuz yönde etkiler. Büyüme gelişim tamamlandıktan sonra uygulanmalıdır.

Hemen yazın
Merhaba size nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba,
Yardımcı olabileceğimiz bir konu var mı?