Estetik Diş Hekimliği Nedir? Estetik Diş Hekimliği Uygulamaları nelerdir?

Yapılan araştırmalar insan yüzünde ilk göze çarpan kısımların gözler ve güzel bir gülüş olduğunu göstermektedir. Bu yüzden estetiğin hayatımızda git gide önemini artırdığı bu dönemlerde estetik diş hekimliği çok rağbet görmekte. Bu yazımda sizlerle gülüş tasarımıyla ilgili ve estetik diş hekimliği ile ilgili uygulamaların neler olduğundan kısaca bahsedeceğim.

Diş hekimliğinde estetik diş hekimliği ile ilgili bir çok uygulama mevcut. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Porselen Laminalar (Yaprak Porselenler)(E-max)
  2. Zirkonyum Kaplamalar
  3. Tam Seramik E-max Kaplamalar
  4. Estetik Kompozit Dolgular (Bonding)
  5. Dişeti Estetiği (Pembe Estetik)
  6. Diş Beyazlatma
  7. Botoks

1. Porselen Laminalar (Yaprak Porselenler)

Porselen laminalar estetik diş hekimliğinin en çok tercih edilen uygulamalarındandır. Özellikle gülüş tasarımı uygulamalarında çok tercih edilirler. Porselen laminalar diş yüzeyinden 0.3-0.5 mm aşındırılarak yapılan restorasyonlardır. Diş yüzeyine incecik yaprak gibi bir porselen parçası adeziv sistemler ile yapıştırılır ve üst düzey estetik sağlarlar.

Yapımı hassas bir süreç ancak estetik açıdan çok tatmin edicidir.

2. Zirkonyum Kaplamalar

Zirkonyum kaplamaları da gülüş tasarımında porselen laminalar kadar çok tercih ediyoruz. Zirkonyumları daha çok dişler porselen lamina (yaprak porselen) ile düzeltilemeyecek kadar bozuk olduğu durumlarda tercih ediyoruz. Dişlerden 1-2mm ve daha fazla aşındırma yapmak gereken durumlarda (aşırı derece çapraşıklık durumları) zirkonyum kaplamaları tercih ediyoruz. Genellikle zirkonyum alt yapı üzerine feldspatik porselenler uygulanarak estetik sonuçlar elde ediliyor.

3. Tam Seramik e-max kaplamalar

Son dönemlerde porselenlerin kırılma dayanımları geliştikçe zirkonyum altyapılar yerine e-max altyapılar kullanılmaya başlandı. Tam seramik altyapılar daha fazla ışık geçirgenliğe sahip olmaları nedeniyle zirkonyumlara göre daha iyi estetik sonuçlar vermekte. Ayrıca materyal kalınlığına daha az ihtiyaç duyduğu için dişlerden daha az aşındırmayla bu restorasyonlar uygulanabiliyor.

4. Estetik Kompozit Dolgular (Bonding)

Estetik dolgular estetik diş hekimliğinde önemli bir yer tutmakta. Dişlerinizde oluşan kırıklar ve çürükler gülüş estetiğinizi bozar. Bu tarz durumlarda porselen lamina ya da kaplama yaptırmak mantıksız olur. Bunun yerine tek dişe uygulanan estetik dolgular gülüş estetiğinizi geri getirebilir. Son dönemlerde estetik kompozit dolguların renk uyumları çok gelişti. İyi bir şekilde uygulandığında dişinizde işlem olduğunu bile belli olmaz.

5. Dişeti Estetiği (Pembe Estetik)

Estetik diş hekimliği için en önemli konulardan birisi de pembe estetiktir. Ancak gülüşümüz sadece dişlerimizden etkilenmez. Gülüş sırasında dudakların yukarı doğru hareketi sonucu hem dişlerimiz hem dişetlerimiz görünüyor. Lakin bazı durumlarda diş etlerinin fazla görünmesi, dişetlerindeki renk bozuklukları ya da dişetlerindeki seviye farklılıkları gülüş estetiğimizi bozar.

6. Diş Beyazlatma

Yaşa ve kullanıma bağlı oluşan renklenmeler sonucu istemediğimiz bir görüntü oluşur. Ancak bu renklenmeler uygulanan beyazlatma ajanlarıyla kolayca çıkarılır ve böylelikle ışıltılı bir gülüşe kolay sahip olabilirsiniz.

7. Botoks

Gülüş estetiğinde pembe estetiğin ne kadar önemli olduğunu söyledik. Lakin bu pembe estetik her zaman dişetleri tarafından bozulmaz bazen de dudağın gülüş esnasındaki konumlanmasından da bozulabilir. Bu durumda dudak kaslarına yapılan botoks enjeksiyonlarıyla gülüşünüzdeki harmoniyi yakalayabiliyoruz.

Hemen yazın
Merhaba size nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba,
Yardımcı olabileceğimiz bir konu var mı?