Bonding (estetik dolgu) Uygulamaları
Bonding (estetik dolgu) diş yüzeylerine tabakalama şeklinde uygulanan kompozit materyalleridir. Gülüş tasarımı ve estetik diş hekimliğinde sık sık başvurduğumuz, uygulaması kolay ve maliyeti düşük restorasyonlardır. Bu yazımda bonding (estetik dolgu) işlemi ile ilgili merak edilenler hakkında bilgi vereceğim.
Bonding (estetik dolgu) hangi durumlarda uygulanır? Uygulama süresi ne kadardır? Estetik olarak dişlere benzerler mi? Bakımı nasıl olmalıdır? Ömrü ne kadardır?
1. Bonding (estetik dolgu) hangi durumlarda uygulanır?
Bonding (estetik dolgu) genellikle ön dişlerde oluşan kırıklarda ve renklenmiş dolgularda kullanılır. Aslında Bonding (estetik dolgu) normal dolgulardan farkı yoktur. Sadece kullanılan kompozitler daha estetik yapıya sahiptirler. Diş hekimliğinde kullanılan materyaller ne kadar diş dokularına benzer ise o kadar estetiktir. Bonding (estetik dolgu) için üretilen kompozitler de son dönemlerde çok gelişti ve estetik açıdan çok tatmin ediciler.
Genellikle tek diş ya da 2 dişi içeren kırık vakalarında, ya da dolgu yenilemede Bonding (estetik dolgu) işlemi kullanılır. Bunun dışında diastema dediğimiz dişlerin ayrık olduğu durumlarda da sık sık kullanılır. Genellikle anesteziye bile gerek kalmadan uygulanan minimal invaziv işlemlerdir.
Bonding (estetik dolgu) işleminin uygulaması çok önemlidir. Farklı diş dokularını tabakalama şeklinde restore ederken hangi tabakada hangi kompoziti nasıl uygulaması gerektiği hekimin bilgi ve becerisine bağlıdır. Bu yüzden yapılan işlem estetik anlamda hekimden hekime çok farklılık gösterir.
2. Uygulama süresi ne kadardır?
Bonding (estetik dolgu) klinikte hekim tarafından uygulanan bir işlem olduğu için kısa süren bir işlemdir. Yani herhangi bir ölçü almak ve teknisyene göndermeye gerek yoktur. Sadece bazı vakalarda (mock-up gerektiren büyük kırıklar) bir ölçü alarak ek bir seans ekleyebiliyoruz. Bunun dışında bir adet Bonding (estetik dolgu) uygulama süresi ortalama 30 dakikadır. Dolguların büyüklüğü ya da küçüklüğüne göre bu süre değişebilir.
Dolguların sayısına göre işlem uzar.
3. Estetik olarak dişlere benzer mi?
Bonding (estetik dolgu) uygulamasında kullanılan kompozitler ve tabakalama tekniğinin ne kadar iyi uygulandığı işlemin estetik olarak kalitesini belirler.
Uygulama sırasında kullanılan kompozitler yeni nesil ön diş restorasyonları için üretilmiş özel ve kaliteli kompozitler olmalılar. Ayrıca bu kompozitlerin çeşitli renkleri vardır ve hastanın ihtiyacına göre bu renkler tek tek tabakalama şeklinde uyguluyoruz.
Eğer kullanılan materyal iyiyse ve hekim tabakalama sistemine güzel bir şekilde uyarsa diş ile birebir aynı renk ve dokular ortaya çıkmaktadır. Sonrasında yapılması gereken şekil ve minör anatomileri işlemektedir. Bu işlemler sonucunda çok estetik sonuçlar alınır.
4. Bonding (estetik dolgu) Bakımı nasıl olmalıdır?
Uygulamadan sonra yapmanız gereken tek şey rutin diş bakımlarınızı uygulamaktır. Dişlerinizi günde 2 kere orta sertlikte fırçayla uygun bir şekilde fırçalamak, diş-ipi ve gargaralar kullanmak dolgularınızın renklenmesini önler.
Bonding (estetik dolgu) doğal dişlere göre biraz daha hassas olduğu için sigara, çay, kahve gibi renklendirici gıdalar bu restorasyonları boyar. Bu durumda ufak polisaj işlemleriyle eski rengine dönüyor.
Kırılma dirençleri gerçek dişlere benzer olsa da kırılma ihtimallerine karşı ön dişlerinizle mümkün olduğu kadar ısırma yapmamanızı öneriyoruz.
5. ömrü ne kadardır?
Uygulanan kompozitlerin kalitesi ve uygulanış şekline bağlı olarak ömrü değişir. Ancak günümüzde kaliteli kompozitler iyi parlatıldığı zaman çok uzun süre hizmet vermekte. Restorasyona sahip dişler ile çok sert şeyler ısırmamalısınız. Bruksizm (diş sıkma) gibi parafonksiyonel alışkanlıklarınız yok ise kompozit dolguların ömrü 8-15 yıl arasında değişmektedir.
Zaman içerisinde sigara, çay, kahve tüketimine bağlı olarak renklenmeler oluşabiliyor(bu renklenmeler doğal dişlerde de olur). Ancak bu renklenmeler küçük bir polisaj işlemiyle eski haline dönüyor.
Eskiden uygulanan kompozit dolgular zaman içerisinde renk değişimine uğrardı. Ancak yeni kompozitlerin böyle bir dezavantajı yok.